Dünya tarihinin acı kaybı
Geçtiğimiz gün Brezilya’nın en önemli tarihi müzelerinden Rio de Janeiro’da bulunan Ulusal Müze’de çıkan yangın sonucu, dünya tarihin önemli bir kısmı kül oldu.
Dünya tarihine ışık tutan çok önemli tarihi eserlerin bulunduğu Brezilya’nın en büyük tarihi müzelerinden olan Ulusal Müze’de çıkan yangın sonucu, büyük bir tarih yok oldu. Rio de Janeiro’daki müze, kapalı olduğu Pazar günü sebebi bilinmeyen bir yangın çıktı. Portekiz Kraliyet Ailesi tarafından konut olarak da kullanılan 200 yıllık tarihi bina, müze olarak 1818’de kullanılmaya başlandığından bu yana 20 milyondan fazla esere ve 530 binden fazla kitaba ev sahipliği yapıyordu.
Hükümet tarafından uygulanan bütçe kısıtlamalarından dolayı tarihi müzenin duman dedektörlerinin kaldırılarak, yangın sigortasının da iptal edildiği açıklandı. Güney Amerika’nın en büyük tarih müzesi olan müzede, en eski insan ve dinozor iskeletiyle fosiller bulunuyordu. Büyük bir kültürün trajedik bir son bulduğu müzedeki parçaların büyük çoğunluğu eşsiz değerdeydi.
Brezilya Ulusal Müzesi’ndeki hazinelerin hazin sonu
Brezilya Ulusal Müzesi’nde meydana gelen yangında pek çok hazine, tarih sahnesinden silindi. Uzmanlar hala meydana gelen hasarın kapsamını araştırırken, yavaş yavaş kül olan hazinelerde belirlenmeye başladı. Portekiz Kralı John VI tarafından 1818 yılında kurulan müze, Rio de Janeiro Federal Üniversitesine ve Eğitim Bakanlığı'na bağlıydı. 200’üncü yıldönümünü kutlayan müze, 3 Eylül 2018 tarihinde meydana gelen yıkıcı bir yangın ile küle dönüştü. Mısır eserlerinden Brezilya’da bulunan en eski insan kalıntılarına kadar dünya tarihinin dönüm noktalarından bazılarına ev sahipliği yapan müzenin koleksiyonunda, arkeolojik buluntular ve tarihi eserler olmak üzere 20 milyondan fazla obje yer alıyordu.
Büyük yangından sonra 200 yıllık Ulusal Müze’nin koleksiyonunun yaklaşık yüzde 90’ı yok oldu. Alevlerin ardından bina kalıntıları arasında otopsi başladı. Yangında görev alan itfaiyecilerden biri, yangın sırasında içeriden bir çok eseri müze çalışanlarının yardımları ile kaldırabildiklerini ifade etti.
İşte yangında yeri doldurulamaz hazinelerden hasar görmüş ya da kaybedilmiş olabileceği düşünülenler:
Mumyalanmış kalıntılar
Müzenin koleksiyonunda, Avrupalıların gelişinden 600 yıl öncesine kadar giden Brezilya’nın Goiana eyaletinde bulunan mumyalanmış kalıntıları da içeriyordu. Bir kadın ve iki çocuğun mumyaları, Brezilya İmparatorluğu’nun son hükümdarı İmparator Dom Pedro II’ye bağışlanmıştı.
Luzia’nın iskeleti
Luzia Kadını olarak da bilinen Luzia iskeleti, Brazilya’daki mağarada bulunan Paleo-Hintli bir kadının Üst Paleolitik dönemdeki iskeletine verilen isimdir. 11.500 yaşındaki Üst-Paleolitik döneme ait olan kadının kalıntıları, Amerika’da bulunan en eski insan kalıntılarındandır. Luzia iskeleti, 1975 senesinde Brezilya’daki bir mağaradaki kazılar sırasında Fransız arkeolog Annette Laming-Emperaire tarafından kazılmıştır.
Eski Mısır eserleri
Müzede eski Mısır’a ait Sha-Amun-em-su’nun lahitleri, M.Ö 750’ye tarihlenen Thebes’den açılmamış boyalı ahşap tabut ve rahip Hori’yi içeren 3 bin yıllık bir tabut gibi nadir bulunan eserleri içeren 700’den fazla eser yer alıyordu.
Yerli Brezilya sanatı ve eserleri
Müzede bulunan Yerli Brezilya sanatı ve eserleri koleksiyonu, günlük yaşamların hikayesini ve Avrupa kolonistleri ile ilk karşılaşmalarını anlatıyordu. Bu eserlerin büyük kısmı, Batı Amazon Havzası’nı keşfettiği ve Brezilya’nın yerli halklarının hayatı boyunca savunuculuğunu yapmış Brezilyalı bir subay olan Mareşal Candido Rondon tarafından toplanmıştır. Yangında kaybedilen eşyalar arasında yerli silahları, müzik aletleri ve yerli müziğinin ilk kayıtlarını barındırıyordu.
Büzülmüş kafa
Ritüel olarak, Ekvador Amazon havzasından gelen Shuar halkı, derinin ve saçın bozulmayacak şekilde kafatasını çıkararak küçülmüş kafalar yapmışlardı. Müzenin yerli etnoloji bölümünde yer alan bu objeler, büyük ihtimalle yangında yanan eserler arasında.
Kolomb öncesi sanat eserleri
Müzenin 1800 parçasını oluşturan Kolombiyalı sanatının büyük kısmının yangında hasar gördüğü ya da yok olduğu düşünülüyor. Koleksiyonda İnka, Nazca ve Chancay’ında yer aldığı Andean medeniyetlerinden objeler, tekstil ve seramikler bulunduruyordu.
Fosil
Pek çok müzede korunan önemli fosillerin çıkarıldığı Sertao bölgesi, dünyanın fosil bulunan en verimli yerlerindendir. Müzede bulunan 110 milyon yıllık fosiller, dinozorlar yangında tahrip olup yok olmuş olabileceği düşünülenler arasında yer alıyor.
Antik Yunan ve Roma eserleri
Kıtanın en kapsamlı klasik dönem koleksiyonunu oluşturan Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait 750 eser bulunuyordu.
Bendego meteoru
Brezilya’da keşfedilen ve yaklaşık 6 ton ağırlığında behemot, dünyanın en büyük ikinci meteoritiydi. Büyük uzay metalinin yığınları, bir çocuk tarafından 1748 yılında Monte Santo, Bahia’da bulundu ancak, 1888 yılında müzeye getirildi.
Bilimsel çalışmaların bulunduğu kütüphane
Brezilya Ulusan Tarih Müzesi’nde 500 binden fazla kitap, belge, makale bilimsel kütüphane bölümünde yer alıyordu.