Depremden en çok etkilenecek ilçeler
İstanbul istim üstünde. Son zamanlarda art arda gelen 3 ile 6 büyüklüğü arasındaki depremler deprem gerçeğinin en azından vatandaşlar için farkına varılmasına neden oldu. Ancak yarın bir gün gerçekten beklenen…
İstanbul’da depremin eli kulağında. Uzmanlar hergün başka bir uyarı yayınlıyor. Ancak depreme ne kadar hazır bir ülkeyiz. Deprem ülkemizde ne kadar öncelik konusu? Tabi bu soruların cevaplarını biliyorsunuz. Peki depremden en çok hangi ilçeler etkilenecek? Bu sorunun cevabı sadece depreme yakınlık olmayacak, ilçelerdeki konut stokunun eskiliği de bir etken olacak. O halde haydi depremden dolayı en çok korkması gereken ilçelere göz atalım.
İstanbul istim üstünde. Son zamanlarda art arda gelen 3 ile 6 büyüklüğü arasındaki depremler deprem gerçeğinin en azından vatandaşlar için farkına varılmasına neden oldu. Ancak yarın bir gün gerçekten beklenen büyük deprem vurduğunda halin ne olacağından herkes şüphesiz tedirgin. İstanbul’da çok sayıda bina çürük, deprem toplanma alanı olarak gösterilen parklarda birkaç aile ancak kalabilir. Her yerde binalar var. Peki ne olacak? Büyük bir belirsizlik İstanbul’da yaşayan 16 milyonu bekliyor.
Son yayınlanan deprem risk haritasına göre beklenen büyük Marmara depreminden etkilenecek ilçeler, kıyı şeridini oluşturuyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca devam eden sahil şeridindeki ilçeler hem depremden etkilenecek, hem de tsunami ile sular yükselecek. Buna göre en riskli ilçeler; Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylükdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.
Eğer fay Silivri tarafında değil de Yalova tarafında kırılırsa, o zaman vay halimize. Kartal, Maltepe, Adalar, Pendik, Tuzla ilçeleri depremden dolayı harap olabilir. Son aylarda meydana gelen depremler genel olarak Silivri açıklarında olsa da zaman zaman Yalova açıklarında da deprem meydana geliyor.
İstanbul’da zeminin kayalık olma oranlarını gösteren haritada da zemin durumunu açıkça ortaya koyuyor. Konut yaşlarına da bakılınca, konut stokunun çoğunluğunu yaşlı binalar oluşturuyor. Bu da yıkımı beraberinde getirecek. Bu arada uzmanlara göre İstanbul’da 400 bin riskli yapı bulunuyor.
BİR BİNANIN RİSKLİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Eğer oturduğunuz binanın riskli olup olmadığını merak ediyorsanız, binanınızın alttaki koşulları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmelisiniz. Eğer binanınız alttaki koşullarla eşleşiyorsa, betondan bir tabut içinde yaşıyorsunuz anlamına gelebilir. Derhal yeni bir eve taşınmayı düşünmelisiniz…
Bina 1999 yılından önce yapıldıysa Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa Karot beton dayanımı C10’un altındaysa Kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa Bodrum katta rutubet varsa Kolon demirlerinde paslanma varsa Dolgu alanına yapıldıysa Betonda deniz kabukları ve benzeri şeyler varsa