Deprem bölgesi uydulardan böyle gözlendi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilde tamamlanan 3 boyutlu dijital şehir ikizi teknolojisiyle elde edilen görüntü ve koordinat bilgilerinin, depremde hasar gören 10 ilden 12 İHA, dronlar ve…

Beşiktaş Medya Grup

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; depremden etkilenen 10 il için uzman ekiplerle hasar tespit çalışmaları karadan ve havadan sürdürülüyor. Edinilen bilgilere göre; depremde hasar gören 10 ilde karadan yapılan hasar tespit çalışmalarının yanı sıra anlık alınan uçak İHA, dron ve Göktürk uydu görüntüleriyle de dijital şehir ikizi görüntüleri karşılaştırılarak ön hasar tespit çalışmalarına katkı sağlanıyor.

 

Bakanlık Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Koordinasyon Merkezi’nden yürütülen çalışmalar kapsamında; 81 ilde tamamlanan 3 boyutlu dijital şehir ikizi teknolojisiyle elde edilen görüntüler ve koordinat bilgileri, 10 ilden 12 İHA, dronlar ve uyduların aldığı görüntülerle karşılaştırılarak hasar tespit çalışmaları yapılıyor.

KURUMLARLA EŞ GÜDÜMLÜ ÇALIŞMA

Açıklamada, hasar tespitlerinin kurumlarla eş güdümlü gerçekleştirildiği belirtilerek, şöyle denildi:

*MAKS numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, ATLAS sistemine entegre edilmiştir. İlgili veriler, depremde görevli tüm ekiplerimizin kullanımına açılmıştır.

*Bu çerçevede, Genelkurmay Başkanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, Harita Genel Komutanlığı uçaklarından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntüleri afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynamıştır.

*Yine Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, özel sektörden 12 firmanın 12 insansız hava aracıyla, afet bölgesinde yer alan 10 ilimizde hassas görüntülerin alınması çalışmaları devam etmektedir.

*Bakanlığımızda oluşturduğumuz koordinasyon merkezinde yapılan kapsamlı çalışmalar ile bölgedeki binalara ait kadastro ve tapu bilgileri ile bağımsız bölüm ve kişi sayıları sistemimize entegre edilmiştir.

*Görev alanımızda yapılan çalışmalar ile ihtiyaç duyulacak tüm alanlardaki tüm alanlardaki yıkık ve çökük binalar için verilere erişim sağlanmıştır.

Bazı bölgeler haritadan silindi

Türkiye 6 Şubat’ta arka arkaya meydana gelen depremlerle sarsılırken arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Enkaz altında yardım bekleyen vatandaşları kurtarmak için uluslararası ekipler de duruma müdahale ederken İngiliz haber ajansı Reuters’ın paylaştığı görüntüler bölgede durumun boyutunu gözler önüne seriyor. 

Reuters haber ajansının uydu görüntüleme şirketi Maxar’dan aldığı görüntülerde yıkımın boyutu ortaya çıkıyor. Uydudan çekilen fotoğraflarda Kahramanmaraş, Adıyaman, Antakya, Gaziantep, Osmaniye’de son durum görülüyor. Birçok binanın yıkıldığı şehirlerde stadyumlara çadırlar kurulduğu görülüyor. Paylaşılan fotoğraflarda trafikteki yoğunluk da dikkat çekiyor.

Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerinde çekilen uydu görüntülerinde birçok binanın yıkıldığı görülürken, bazı bölgelerde yıkılan bina sayısının ayakta kalan binalardan çok olduğu gözler önüne seriliyor.