Da Vinci'nin kayıp eserleri
Rönesans'ın dahi ismi Leonardo da Vinci'nin çok az eseri günümüze kadar ulaşabildi.
Sanatçı ve aynı zamanda bilim adamı olan Rönesans'ın dahi ismi Leonardo da Vinci, şimdiye kadar yaşayan en çeşitli yeteneğe sahip kişilerden biri olarak kabul ediliyor. Rönesans'ın en ünlü tablolarından bazılarını yarattı ancak, bunlardan çok azı günümüze kadar ulaşabildi. Kalanların pek çoğuda Da Vinci'nin furça izlerinin neredeyse hiç görüleneyeceği şekilde restore edildi. Ustanın yapmış olduğu heykel veya mimari projeleri, sanat ve anatomi de dahil olmak üzere planladığı pek çok iş tamamlanamadı.
Çok yönlü bir isim
Da Vinci'nin çok yönlülüğü, sanatçının günümüze ulaşan çizimleri sayesinde anlaşılmaktadır. Resim, heykel, anatomi, mühendislik, mimari, haritacılıki jeoloji ve botanik gibi pek çok ilgi alanı olduğu çizimlerinden anlaşılmaktadır. Çalışmalarından en mükemmellerinin arasında Bakire ve Aziz Anne ile Çocuk sayılmaktadır. Ayrıca, başyapıtlarının eskizleri de Da Vinci'nin kayıp eserlerine göz atma imkanı sunuyor.
Leda ve Kuğu adlı resmi için çeşitli eskizler üzerinde çalışmış olan Da Vinci, Leda'nın saçının arkadan nasıl göründüğünü düşünerek eskizler yapmıştır ve saç çizilerinin gerçek peruklar için bir araştırma olabileceği ifade edildi.
Sanat uzmanları Leonardo da Vinci'nin kariyerinin başlarındayken resmi temelde bilimsel bir arayış olarak kullansa da, tüm bilimsel araştırmalarının çok güçlü bir estetik bileşeni olduğunu vurguladılar.
O dönemdeki sanatçıların arasında anatomi bilgisi yaygın olmasına rağmen, Da Vinci bir formun gözlemlenmesinin de ötesine geçerek, ruhu olan bir yaşamı canlandırmanın yollarını aramıştır. Beyindeki araştırmaları, şeklini belirlemek için erimiş balmumu enjekte etmesi son derece yenilikçi bir tekniği göstermektedir.
Sanat uzmanlarına göre Leonardo'nun bilimsel araştırmalarının en önemlisi kalp çalışmalarıydı. Kadavra bulmakta zorlandığı için insan yerine öküz kullanmak zorunda kalsa da, bazı edindiği gözlemler 20. yüzyıla kadar bir daha bulunmamıştır.
Sanatçının anotomik çalışmaları genelde renksizdir ancak, embriyoloji çizimlerinde kırmızı tebeşir kullanmıştır.
Bunun dışında Da Vinci'nin su ve kaya çizimleri de bulunmaktadır. Su çalışmalarına inşaat mühendisliğine olan ilgisinin neden olduğu söyleniyor. İtalyan şehri Imola'nın Rönesans döneminin en doğru haritası olduğu söylenen çizimini yaptı. Uzmanlar, Leonardo'nun haritasına modern bir Imola haritasının yerleştirilebileceğini ve ona tam olarak karşılık geleceğini söylüyor.
Dev silah tasarımları
Leonardo da Vinci, dev savaş silah çizimleri de yapmıştır. Dev savaş silahları, savaş arabaları tasarımları yapsa da, bunların hiç biri inşa edilmemiştir.
Öte yandan Da Vinci, Ludovico Sforza’nın babası Francesco'nun atlı bir eseri olacak olan en büyük heykel çalışması üzerinde taslaklar yapmıştır.
Çok sayısa ayrıltılı taslak ve kilden yapılmış bir modele başlamıştı ancak, Fransa Kralı Charles VII'nin kuvvetleri Milano'yu işgal ettiğinde askerler tarafından yok edilmiştir. Bu nedenle Da Vinci, kariyerinin başlarındayken insanın aç gözlülüğü ve savaşın yok etme konusu hakkında alegorik hikayeler yazmıştır.
Leonardo da Vinci, hayatının sonuna doğru toz, su ve enkazdan başka Hiçbir şeyin kalmadığı kıyamet eskizlerini çizdi. Sanat uzmanları Da Vinci'nin bu çizimleri hakkında, sanatçının insan çabasının geçici olduğuna dair bir mesaj görüyor.