Çocuk yetiştirmede kültürel farklılık
Dünyada bulunan farklı kültürlere göre, çocuk yetiştirmede uygulanan metotlarda farklılık gösteriyor.
Ebeveynlik hayatın en önemli görevi. Her ebeveyn çocuğu için en iyi olanı yapmaya çalışıyor. ‘Bebeği Humus Besle’ adlı kitabın yazarı çocuk doktoru Lisa Lewis’de çocuk yetiştirme tekniklerindeki kültürel farklılıkları 20 yıl önce araştırmaya başladı. Bebeklerin ağlamasına izin vermek için eğitildiğini ancak, pek çok ebeveynin bu fikrinden dehşete kapıldığını fark ederek, dünyayı dolaşmaya ve sayısız kültürel farklılığı araştırmaya başladığını anlattı.
Dünyadaki çocukların etrafındaki kültürlerin net bir farkını gören Dr. Lewis’in karşılaştığı beş ipucunu sizler için derledik.
1. Çocuklarınızın sizinle uyumasına izin verin
Bir ebeveyn haline gelen Dr. Lewis, kendi Lübnan kökenlerini takip etti ve bebeğin ayrı bir uyku alanı olduğu yerde ya da beşik gibi bir yerde, eş-uyku yöntemini benimsedi. Her ne kadar bebek anne ve babasıyla aynı yatakta olmamasına rağmen, Ani Bebek Ölüm Sendromu riskine karşı onların hemen yanındadır.
2. Bebeğinizi baharatlarla ve lezzetli yiyeceklerle besleyin
Ortak bir ebeveynlik inancı, bebeklerin çok yumuşak ve saf gıdalar yemeye ihtiyaç duyduklarıdır. Ancak kendi seyahatleri ve dünyadaki ebeveynlik teknikleriyle ilgili çalışmalarından Dr Lewis, bebeklerin çok küçük yaşlarda aromalandırılmış yiyecekleri yiyebileceğini keşfetti.
3. Bebeğinizde kullandığınız ürünlere daha yakından bakın
Dr Lewis'in hala araştırma yaptığını itiraf etmesine rağmen, bebeklerin maruz kaldığı kimyasallar hakkında endişeleniyor ve bunların gelişmekte olan beyinlerinde ne gibi etkileri olabileceği konusunda endişeleniyor. Dr Lewis için, ana endişelerden biri genellikle kokulu ve kimyasallarla dolu olan güneş koruyucusunu içeriyor.
4. Bebeğinizin suyunu verebilirsiniz
Amerikan Pediatri Akademisi’nin, bebeklere su vermediğini, ancak uygulama dönemi boyunca Dr. Lewis’in, pek çok annenin bebeklerine su verdiklerini ve suya ihtiyaç duyduklarını gördüğünü söyledi. Dr Lewis'in pratiği için, yeni annelerin bebeklerine günde iki kez 10 ml vermelerini önererek kültürel farklılığı birleştiriyor ancak, bundan fazlası yok. Teknik araştırılmamış olmasına rağmen, Dr. Lewis bu miktarda suyun bebeğe zararlı olabileceğine dair herhangi bir kanıt görmemiştir.
5. Oyuncak ayılar ya da başka teknikler ayrılık kaygısını azaltmaya yardımcı olabilir
Lewis, İngiltere'de olduğunda, büyük bir “oyuncak ayı kültürü” olduğunu fark etmiş ve özellikle Fransa’da çok yaygın olduğunu görmüş. “Çocuklar küçük yaşlardan ayrılık endişesi yaşadıklarından, bazı kültürlerde ‘güvenlik nesneleri çok önemlidir’” diyen Dr. Lewis, İngiliz halkının çocukluk oyuncaklarını genellikle yetişkinliğe taşıdığını fark etmiş.