Çocuk cinsel istismarına karşı farkındalık yaratma projesine Beşiktaş Belediyesi'nden destek
Çocuk cinsel istismarına karşı farkındalık yaratma, bilgilendirme, önleme ve korumaya yönelik geliştirilen Protect Projesi, Beşiktaş Belediyesi Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşti.
Protect Projesi 28 Mart - 1 Nisan günleri arasında 22 gençlik çalışanın katılımıyla Beşiktaş’ta gerçekleştirildi. İngiltere’nin başkenti Londra’nın “Goldsmiths, University of London” koordinatörlüğündeki projenin ortakları, Beşiktaş Belediyesi (İstanbul – Türkiye), Fundacja Cooperacja (Leszno - Polonya), C.I.P. (Nicosia - Güney Kıbrıs) ve Pistes Solidaires (Pau – Fransa) olmak üzere toplamda 5 ülkeden oluştu.
Edinilen bilgilere göre; proje, 30 yaş altı genç kadınlara, gençlik çalışanlarına, alandaki profesyonellere ve gönüllülere Çocuk Cinsel İstismarına yönelik bir dizi konuda bilgi ve kaynak sağlayarak bu kişilerin yeterlilik düzeyini artırmayı, becerilerini ve kapsamlı cinsellik eğitimi anlayışını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Projenin hedefleri arasında geliştirilecek araçlar ile genç kadınların becerilerini ve çocuk cinsel istismarına dair farkındalıklarını geliştirmek de bulunmaktadır. Beşiktaş Belediyesi’nin koordinasyonunda gerçekleşen atölyenin ilk gününde katılımcılar Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi’nde proje hakkında deneyimlerini aktararak fikir alışverişinde bulunmuştur. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da katılımcıları ziyaret etmiş ve Projeye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkan Akpolat şunları söyledi:
‘’Çocukların cinsel istismardan ve kadınların cinsel şiddetten korunmaları, bilgilenmeleri ve önlem almalarına yönelik AB destekli Protect Projemiz, Avrupa’dan uzmanların katılımı ve Goldsmiths University of London koordinatörlüğü ile ev sahipliğimizde gerçekleşiyor.”
İngiltere, Fransa, Güney Kıbrıs, Polonya, Türkiye’den toplam 22 gençlik çalışanı Beşiktaş’ta buluşup ‘Çocuk Cinsel İstismarı’ ana başlığı altında, sosyal dışlayıcılık, sosyal kapsayıcılık, çocuk gelinler, pedofili gibi konular üzerine İngilizce olarak eğitim gördü. Eğitim sonunda, tüm bu eğitimleri değerlendirmek ve elde edilen bilgilerin diğer ortaklar ve eğitim verdikleri gençler tarafından kullanılmasını sağlamak için bir araç (toolkit) geliştirildi.
Bu eğitimde farklı eğitim yaklaşımları kullanarak “sosyal dâhil etme” ve “çocuk istismarı koruma” alanlarında katılımcılar birçok bilgi, beceri ve yaklaşım geliştirerek bu alanda kullanılacak “çocuk oyunları” tasarlandı. Bu oyunlar daha sonra çocuklarda uygulandı. Eğitimde ağırlıklı olarak yaygın eğitim yöntemleri uygulandı. Isım oyunları, grup dinamiği oyunları, buz kırıcı etkinlikler, atölye çalışmaları, simülasyon, oyunlaştırma ve çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi. Eğitimin sonunda her ülke kendi “çocuk koruma” alanında “çocuk oyunu” tasarladı.
1 Nisan’a kadar süren Protect Projesi sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliği olan Youthpass sertifikası verildi.