Cem Adrian ve Feryal Öney İş Sanat’ta bir araya geliyor
Zeugma Antik Kenti’nde bulunan Muzalar Evi’ndeki, dokuz esin perisinin resmedildiği mozaikten yola çıkarak oluşturulan Muzaların Türküsü projesinde, Cem Adrian ve Feryal Öney İş Sanat’ta bir araya geliyor.
Zeugma Antik Kenti’nde bulunan Muzalar Evi’ndeki, dokuz esin perisinin resmedildiği mozaikten yola çıkarak oluşturulan Muzaların Türküsü projesinde, Cem Adrian veFeryal Öney İş Sanat’ta bir araya geliyor. Doğu ve batının bu büyüleyici buluşmasında yörenin türküleri, yerel enstrümanlar ve yaylı sazlar orkestrası eşliğinde batı müziğiyle bir araya gelecek.
Cem Adrian ve Feryal Öney ile birlikte devlet sanatçıları Asım Kuzuluk, Mehmet Demirve Battal Sazcı da bu projede yer alıyor. Müzik direktörlüğünü Sabri Tuluğ Tırpan’ın yaptığı, yönetmenliğini Beyti Engin’in üstlendiği gösteride; ünlü oyuncu Ayşenil Şamlıoğlu, yazar Özen Yula tarafından kaleme alınan Muzaların hikâyesini bizlere anlatacak.
Zeugma’da Dionysos ve Danae evleri korugan yapısının yanında, Birecik Barajı rezervuarının hemen kenarında, Türkiye İş Bankası’nın da desteklediği kazılarla ortaya çıkarılmış olan Roma konutu, bir odasının tabanında bulunan mozaik üzerindeki Muzalar (esin perileri) betiminden dolayı arkeologlar tarafından “Muzalar Evi” olarak adlandırılmıştır. MS 3. yüzyıl ilk yarısına tarihlenen bu mozaikte madalyonlar (clipea) içinde betimlenmiş dokuz Muza yer alır. Ortadaki büyük madalyon üzerinde baş Muza ve epik şiirin ustası Kalliope bulunur. Büst şeklinde betimlenmiş Muzaların yanlarında Yunan harfleriyle isimleri yazılıdır. Muzalardan Kleio tarih yazımının, Euterpe şarkının, Elegiak şiirin, Erato lirik şiirin, Melpomene tragedyanın, Polyhmnia ilahilerin, Terpsikhore dansın, Thalia komedyanın ve Urania da astronominin esin perisidir. Muzaların başlarına, mitolojide çığlıklarıyla ünlü olan ve yarı kadın, yarı kuş şeklinde betimlenen Sirenlerle girdikleri şarkı yarışması sonucu kazandıkları Siren’lerin tüylerinden yapılmış taçlarını taktıkları görülür. Antik yazarlardan Pausanias’ın aktarımından bildiğimiz “şarkı yarışması” sonrası başlarına zafer simgesi olarak taktıkları bu taçlarla betimlenmiş olan Zeugma Muzaları, ikonografideki ender örneklerdendir.
Muzaların Türküsü’nü, 15 Ocak Çarşamba akşamı saat 20.30’da İş Kuleleri Salonu’nda izleyebilirsiniz.