“Bir Kazı Hikâyesi Çatalhöyük” sergisi Londra’da
Koç Üniversitesi ANAMED’in 2017 yılında Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25’inci yıldönümünün kutlanması kapsamında “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” adlı sergisini arkeoloji ve tarih tutkunları ile buluşturmuştu. Şimdi de bu sergi, Londra’da arkeoloji…
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Çatalhöyük’te sürdürülen arkeolojik çalışmaların interaktif sergileme yöntemi ile aktaran Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” adlı sergisi, 12 Ekim – 15 Aralık tarihleri arasında Londra’daki The Brunei Gallery, SOAS, University of London’da tarih ve arkeoloji tutkunlarının ziyaretine açılacak.
Ziyaretçiler binlerce yıl öncesine yolculuğa çıkacak
ANAMED tarafından açılan ve büyük ilgi gören “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” adlı sergi, School of Oriental and African Studies’in (SOAS) daveti ile Londra’ya taşındı. Çatalhöyük’te 25 yıldır devam edilen arkeolojik çalışmaları tüm yönleri ile yenilikçi bir sergileme tekniği kullanılarak sunulan sergi, Türkiye’yi yurt dışında bilim elçisi olarak temsil edecek.
Küratörlüğünü Duygu Tarkan’ın, sergi yönetimi ve içerik geliştirmesini Şeyda Çetin’in, danışmanlığını Prof. Drç Ian Hodder’in ve tasarımını da PATTU Mimarlık’ın yaptığı sergide, Çatalhöyük Araştırma Projesi tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların rehberliğinde üç boyutlu modelleme tekniği ile seçilen buluntuların yeniden üretilmesinin yanı sıra, kazı alanında girilemeyen bölümlerin lazer tarama görüntüleri de yer alıyor. Ayrıca, sanatçı Refik Anadol’un ilk defa arkeolojik bir veri tabanını makine ile yorumlayarak ürettiği dijital eseri de serginin merkezinde yer alıyor. Buna ek olarak, sergi kapsamında kurulacak olan VR yani sanal gerçeklik ile yeniden canlandırılarak, sergiyi ziyaret edenlerin binlerce yıl öncesindeki Çatalhöyük’e yolculuk yapma imkanı sağlıyor.