Bir hanedanın sanattaki izleri
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, ‘Boğaziçi’nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi’nin İzleri Atlı Köşk’te’ adlı sergi ile Kavalalı Hanedanı'nın Osmanlı-Türk sosyal ve kültürel hayatına olan katkılarını sanatseverlerle buluşturuyor.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılan, ‘Boğaziçi’nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi’nin İzleri Atlı Köşk’te’ adlı sergi, Osmanlı ve Türkiye kültür sanatına ışık tutuyor. Sergide, Kavalalılar Hanedanı'nın kurucusu, Mısır valisi ve Mısır ve Sudan'ın ilk hıdivi olan Kavalalı Mehmed Ali Paşa Hanedanı’nın ailesinin hayat öyküleri, İstanbul’da bıraktıkları mimari izler ve kültür sanat dünyasındaki önemlerinin anlatıldığı sergide, aileye ait fotoğraflar ve eşyalar yer alıyor.
Sakıp Sanabcı Müzesi’nin yer aldığı Atlı Köşk, Prens Mehmed Ali Hasan tarafından mimar Edoardo De Nari’ye yaptırılmıştır. Köşkün ilk sahipleri olan ailenin günlük hayatlarında kullandıkları eşyaları sergi kapsamında geçmişi günümüze taşıyor.
19. yüzyıl İstanbul’unda gelenek ile yeniliğin iç içe geçerek, Cumhuriyet döneminde de sosyal hayattaki etkilerini sürdüren ailenin yüzyılı aşkın geçmişleri ‘Boğaziçi’nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi’nin İzleri Atlı Köşk’te’ sergisi kapsamında 29 Nisan’a kadar Atlı Köşk’te sanat severlerle buluşacak.
Mısır Hıdivleri Arması
19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. Yüzyılın başlarında yapılan, ahşap üzerine oyma ve boyama Mısır Hıdivleri Arması, Monik Benardete Koleksiyon’unda yer alıyor. Kordonlarla iki tarafa tutturulan ve tahin rengi zemin üzerinde yaldızlı yuvarlak içinde yukarı bakan hilal ile içinde üç yıldız bulunuyor.
Hıdiv II. Abbas Hilmi Paşa
Son Mısır hıdivi olan Hıdiv II. Abbas Hilmi Paşa, 1893 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nun fermanı ile atanmıştı. 19. Yüzyıl sonu Carl Cserna tarafından resmedilen tablo, tuval üzerine yağlıboyadır. İkbal Abdülmünim Saviç Koleksiyon’nda yer alan eser, Hıdiv II. Abbas Hilmi Paşa, resmi üniforması ve nişanlarıyla birlikte betimlenmiştir.