Beşiktaş'ta Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 98'inci yılı kutlandı
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 98'inci yıl dönümü sebebiyle İstanbul'da kutlama programı düzenlendi. Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı'ndaki törende konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, "Bugün, kendi ürettiğimiz gemilerle mavi vatanımızda ve…
1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı dolayısıyla İstanbul'daki Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı'nda kutlama programı yapıldı. Edinilen bilgilere göre; programa İstanbul Valisi Davut Gül, Ulaştırma ve Altyapı eski bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Rafet Oktar, çok sayıda bürokrat ile siyasi ve askeri temsilci katıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri adına deniz birliklerini temsil eden askeri kıtalar da program alanında yer aldı.
"KENDİ ÜRETTİĞİMİZ GEMİLER MAVİ VATANIMIZDA VE TÜM DENİZLERDE GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYOR"
Programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, "Bugün, kendi ürettiğimiz gemilerle mavi vatanımızda ve tüm denizlerde gücümüze güç katıyor limanlarımızla bütün dünyaya bağlanıyoruz. Bununla ne oluyor, özellikle bildiğiniz gibi bize yıllarca biçilen rol denizlerimizde, kıyılarımızda kıyı balıkçılığı yapılması ve 12 mili geçmeden denizlerimizin kullanılmasıydı.
Özellikle sayın cumhurbaşkanımızın vizyonuyla, mavi vatan kavramıyla birlikte, sektörümüzün büyük desteği, savunma sanayimizin gelişmesi, ordumuzun güçlenmesiyle birlikte dünyanın her tarafında ticaret yapan, mavi vatanı kullanan ve Türkiye'nin, Türk milletinin menfaatlerini dünyanın her tarafında takip edip değerlendiren bir ülke konumuna geldik" diye konuştu.
"GEMİLERİ SADECE DENİZDE DEĞİL, KARADA DA YÜRÜTEN ŞANLI BİR MİLLETİN ÇOCUKLARIYIZ"
Adil Karaismailoğlu, ise, "Türkiye bir yarımada, bir denizci ülke. Denizci ülke denizci millet vizyonuyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Osmanlı İmparatorluğu'nun kaptan paşası, Kaptan-ı Derya'sı Barbaros Hayrettin Paşa'nın dediği gibi, 'Denizlere hakim olan cihana hakim olur' sözünün bugün de ne kadar değerli ve ne kadar kıymetli olduğuna şahit olmaktayız. Dünya ticaret filosunun yüzde 90'ından fazlasının denizden yapıldığını düşündüğümüzde, ülkemizin coğrafi konumunu düşündüğümüzde, bu coğrafi konumun avantajlarını kullanarak dünyada en güçlü ülkelerden birisi olma yolunda çok önemli mesafeler kaydettik.
Tabi bizler gemileri sadece denizde değil, karada da yürüten şanlı bir milletin çocuklarıyız. Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi olmasının en büyük nedeni denizlerimizin ve denizcilerimizin ülkemize vermiş olduğu katkılardır. İnşallah bu katkılar artarak devam edecektir" dedi.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA TÜRBESİ ZİYARET EDİLDİ
Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nin Boru ve Trampet Takımı denizcilik marşlarını sahneledi. Ardından ise Beşiktaş Belediyesi Halk Oyunları Ekibi sahneye çıkarak yöresel oyunlar sergilediler. Törene katılanlar daha sonra Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi'ni ziyaret etti. Vali Gül, ziyaretin ardından anı defterini doldurarak imzaladı. Ardından ise şehitler için denize çelenk bırakıldı.
"EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI DENİZ YÜZEYİNE AÇILDI"
Bugüne kadar deniz yüzeyine açılmış en büyük Türk Bayrağı olma özelliği taşıyan bin 176 metrekare boyutundaki bayrak burada dalgıçlar tarafından açılarak sergilendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait gemi ve botların sunduğu gösteri ile kutlama programı sona erdi. Günün önemine dikkat çekmek için, denizlerin kirliliğinin önlenmesi adına çalışan Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) dalgıçları tarafından da Beşiktaş Sahil çevresinde dalış yapılarak denize atılmış çöpler toplandı.